Zick Zack

 

Nedanstående länk behöver du när du ska arbeta med kapitlet Barnens rättigheter (kommer ca v. 11):

Barnkonventionen i kort upplaga

Alfred Nobel

Alfred Nobel var en vetenskapsman som experimenterade med sprängtekniker och lyckades väldigt väl. Han blev mycket rik och instiftade Nobelpriset.

Alfred Nobel föddes 21 oktober 1833 i Sverige i en rik familj och när han var nio år flyttade han till Sankt Petersburg. Han hade privatlärare och lärde sig ryska, franska, engelska och tyska.

Han reste till Paris och USA för att utbilda sig, han var nyfiken och gillade att studera. När han kom tillbaka till Sverige arbetade han med sin pappas industri.

Alfred arbetade tillsammans med sin pappa och bror med olika sprängtekniker. Vid ett försök sprängdes laboratoriet och hans bror omkom. Efter olyckan tvingades fabriken flytta ut från staden.

Nobel experimenterade vidare och lyckades så småningom skapa en säker explosion. Den uppfinningen kallade han för dynamit och han fick patent för sin uppfinning. Han byggde fabriker i flera stora länder och var ofta på resande fot mellan dem.

Han tjänade mycket pengar på sin uppfinning och olika patent. Senare i livet donerade han en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet. Så småningom inspirerades han av Bertha von Sutter att skriva i sitt testamente att det varje år skulle delas ut ett pris till framstående vetenskapsmän. Alfred avled ogift den 10:e december 1896 utan några arvingar.

Alfred är ihågkommen för dynamiten och för Nobelpriset, ett av världens mest prestigefulla utmärkelser, som delas ut varje år den 10:e december i fredsarbete, medicin, kemi, fysik och litteratur.

 

Alfred Nobel

Alfred Nobel var en känd kemist som arbetade med dynamit och instiftade Nobelpriset.

Alfred föddes 21 oktober 1833. När han var nio år flyttade han med sin mamma till sin pappa i Sankt Peterburg. Han hade privatlärare och lärde sig ryska, engelska, tyska och franska.

Efter skolan reste Alfred till Paris och USA för att studera. Så småningom flyttade han hem till Sverige och arbetade i sin fars industri.

Alfred arbetade med nitroglycerin, sprängolja och andra sprängtekniker tillsammans med sin far och bror. Hans bror omkom när de experimenterade med explosioner.

Alfred Nobel kom lyckligtvis på en säker sprängteknik, dynamit, och tjänade mycket pengar på det patentet. Han hade fabriker i många länder och reste mellan dem, han var ofta på resande fot.

De sista åren donerade Alfred en stor del av sin förmögenhet till välgörande ändamål. I sitt testamente bestämde han att framstående forskare skulle få ett pris varje år för sin forskning. Han dog 10 december 1896.

Idag kommer vi ihåg Alfred Nobel för dynamiten och för att han instiftade Nobelpriset, som är en av världens mest kända och prestigefulla utmärkelser. Det delas ut den 10:e december varje år i forskningsområdena medicin, fred, kemi, litteratur och fysik


Här är några av H.C. Andersens sagor:

Kejsarens nya kläder

Den lilla flickan med svavelstickorna.

Elddonet

Dummerjöns

Den ståndaktige tennsoldaten (på danska)

Näktergalen

Prinsessan på ärten (på norska)